XVI edycja Europejskiego Festiwalu Smaku
Lublin
2-8 września 2024 r.
Zapraszamy do Lublina na XVI edycję Europejskiego Festiwalu Smaku. OD 2 do 8 września na Starym Mieście w Lublinie mnóstwo wysmakowanych wydarzeń kulturalnych i kulinarnych. Przy okazji można zwiedzić województwo lubelskie.
“Partnerem Wydarzenia jest Województwo Lubelskie. Lubelskie Smakuj życie!”
Zapraszamy na stronę festiwalu:
www.europejskifestiwalsmaku.pl
PROGRAM
Dzień 1 02.09 – Poniedziałek
- 18:00 – Benefis padre Tomasza Dostatniego, Wirydarz Centrum Kultury w Lublinie. Inauguracja Europejskiego Festiwalu Smaku.
Tylko na zaproszenia.
Dzień 2 03.09 – Wtorek
- 18:00 – Salon literacki. Wieczór autorski Tomasza Dostatniego i Piotra Nowiny-Konopki „Między tronem i ołtarzem”, Księgarnia Dosłowna, Centrum Kultury w Lublinie.
- 19:00 – Otwarcie wystawy fotografii Kingi Hendzel „Black & White Jazz”, Galeria Wirydarz Centrum Kultury w Lublinie.
Dzień 3 04.09 – Środa
- 12:00 – Otwarcie Jarmarku Festiwalowego, Stare Miasto.
- 13:00 – Prezentacja wystawców, spacer po stoiskach, konkursy z nagrodami do godziny 20, Stare Miasto.
- 14:00 – Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
- 19:00 – Wernisaż malarstwa Zofii Leszczyńskiej: Ptaki, kwiaty i anioły św. Franciszka, ze specjalnym udziałem Włodzimierza Staniewskiego, założyciela OPT Gardzienice, degustacja ciasteczek św. Franciszka wypieczonych przez Elżbietę Cwalinę, Wirydarz klasztoru Dominikanów.
Dzień 4 05.09 – Czwartek
- 10:00 – Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, konkursy, nagrody do godziny 20, Stare Miasto
- 14:00 – Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
- 18:00 – Premiera spektaklu „Casta Diva, che inargenti & OkzseiK” z udziałem Dominiki Zamary i Pawła Kieszko, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.
- 19:00 – Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej Opery, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.
Dzień 5 06.09 – Piątek
- 12:00 – Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, do godziny 20, Stare Miasto.
- 12:00 – Konkurs Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024, Trybunalska Caffe.
- 13:00 – Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Scena Smaku, plac po Farze.
- 13:30 – Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie Fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
- 15:00 – Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:00 – Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni z Technikum Pszczelarskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:30 – Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 17:00 – O roli dyplomacji kulinarnej w promocji Województwa Lubelskiego i miasta Lublin. Spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek. Rozmowa z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego, Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna, Krakowskie Przedmieście 6.
- 17:30 – Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni ze Technikum „Lider” w Lublinie, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:00 – Konkurs Good Chef Junior – ogłoszenie werdyktu jury, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:15 – Festiwal Drzewo Życia w Gardzienicach. Pokaz lepienia pierogów teatralnych w wykonaniu Małgorzaty Solis, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:45 – Ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Scena Smaku, plac po Farze.
- 19:15 – Koncert Gaii Mobilij (Italia), Scena Smaku, plac po Farze.
- 21:00 – Koncert kapeli Waleria i piękne róże „Potańcówka, jakiej świat nie widział”, Scena Smaku plac po Farze.
Dzień 6 07.09 – Sobota
- 11:00 – Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
- 11:30 – Konkurs jedzenia waty cukrowej na czas dla dzieci, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 12:00 – Ogólnopolski Turniej Nalewek i Lubelskie Spotkania Nalewkowe, Browar Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1.
- 12:15 – Festiwal Kaszy Gryczaki. Pokaz gotowania gołąbków, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
- 13:00 – Pokaz kulinarny Katarzyny Bosackiej, Scena Smaku, plac po Farze.
- 13:30 – Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
- 14:00 – Zrównoważona kuchnia. Pokaz kulinarny z Krajową Grupą Spożywczą, Scena Smaku, plac po Farze.
- 14:45 – I MIstrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy Lubelskich na Czas, plac Po farze.
- 15:30 – Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle – plac Łokietka w Lublinie.
- 15:15 – Maraton smaku. Finał Ogólnopolskiego Konkursu KGW z Krajową Grupą Spożywczą, pokazy gotowania, prezentacje, Scena Smaku, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 16:00 – O śledziach starszych niż Chrystus Piotr Celtycki, pokaz, degustacja, plac Po farze.
- 16:15 – Julia Szeremeta i Michał Fabiszewski. Maraton smaku z Krajową Grupą Spożywczą. Ciąg dalszy, plac po Farze.
- 17:00 – Pokaz kulinarny w wykonaniu chefa kuchni Michała Zakrzewskiego – Restauracja Nowa Piwnica Smaku z Opola Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:00 -Projekt RE:Union Smaków – Kolacja historyczna z królem Kazimierzem Jagiellończykiem, degustacja dań sprzed 550 lat, komentują Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 19:00 – Koncert Adama Bałdycha, gwiazdy festiwalu. Adam Bałdych redefiniuje pojęcie skrzypiec – The Guardian. Największy talent skrzypiec naszych czasów, bazylika Dominikanów.
- 19:50 – Ogłoszenie wyników Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, plac Po farze.
- 20:00 – Koncert „Limboski solo”, plac Po farze.
- 21:00 – Premiera książki „550 lat kuchni lubelskiej”. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, Maciejem Nowickim i Waldemarem Suliszem, Stół Spotkań, plac Po farze.
Dzień 7 08.09 – Niedziela
- 12:00 – Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
- 12:30 – Śniadanie na trawie. Żywy obraz. Inscenizacja Stacji Teatr, plac Po farze.
- 13:00 – Spacer ziołoleczniczy z Justyną Pargiełą z Pytania na śniadanie, Błonia pod Zamkiem.
- 13:30 – Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
- 14:00 – Eliksir św. Kazimierza. Spotkanie z Justyną Pargiełą, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 14:15 – Spacer historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem. Oprowadza Agata Hrycaj. Start przy kościele powizytkowskim.
- 15:00 – Festiwal Parzynalia z Bełżyc. Pokaz gotowania, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:00 – Pokaz gotowania Łukasza Modelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:45 – Św. Franciszek głosi kazanie do ptaków, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 17:00 – Projekt Re:Union Smaków – Debata historyczna „Unia Lubelska Inspiracje” z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego i Macieja Nowickiego, prowadzenie Łukasz Modelski, Sala Unii Lubelskiej klasztor Dominikanów.
- 17:00 – Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania chefów kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:00 – Uroczysta msza św. w intencji 550 lat Województwa Lubelskiego z wykonaniem przez Barbarę Rogalę z Zespołu Wokalnego Polskiej Opery Królewskiej hymnu „Omni die nic Mariae”, zwanego modlitwą św. Kazimierza, patrona Polski i Litwy, Bazylika Dominikanów.
- 19:00 – Projekt Re:Union Smaków – koncert Grzegorza Rogali, Projekt P.G.R. „Polish Psalter” Psalmy Jana Kochanowskiego, uroczyste zakończenie festiwalu, Bazylika Dominikanów.
Uwaga. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany programu na lepsze.