Zdjęcie kobiety w kuchni trzymającej dynie.

Dyniowy zawrót głowy: od rozgrzewających zup po latte dyniowe 

  Jesień to bezspornie kulinarny triumf dyni. Większość z nas, gdy myśli o tym warzywie, wyobraża sobie monstrualnych rozmiarów pomarańczową kulę, która za sprawą czarodziejskiej różdżki zmienia się w bajkową karetę. Czas odczarować ten obraz.

To prawda, że sporo odmian dyni wydaje pomarańczowe owoce. Wśród nich warto wymienić dynię olbrzymią, Hokkaido, piżmową czy prowansalską muskat, czy maleńką munchkin. Jednak są też dynie o zielonej skórce jak kabocha czy piena lunga, a nawet o stalowoszarej jak popularny Nelson. Ten ostatni kształtem przypominający nieco patisona. Czy wiecie, że w handlu dostępne są też całkiem białe, jadalne dynie?

Pogląd, że dynie to przede wszystkim materiał do drążenia lampionów na Halloween czy przygotowania zupy krem, powinien przejść do lamusa. Te oryginalne warzywa są niezwykle wdzięcznym surowcem kulinarnym. Można z nich wyczarować dania słodkie, poczynając od ciast, ciastek, tortów i deserów, jak i całkiem wytrawne: rozgrzewające dania główne i pikantne przekąski oraz kwaskowe dodatki w postaci pikli czy kiszonek. Bezspornie dynia może stać się gwiazdą każdego jesiennego posiłku.

 Dyniowe tricki kuchenne

 Zupa krem z dyni

Aby nie była mdła, warto ją przyprawić imbirowo-cynamonowym akcentem lub dodać trochę ostrości za pomocą świeżego lub suszonego chili.

 Pieczona dynia

Wystarczy pokroić ją na kawałki, polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a następnie piec w piekarniku, aż stanie się miękka i lekko skarmelizowana.

 Purée z dyni

Ugotowany lub upieczony miąższ można połączyć z masłem, śmietaną, solą i pieprzem, by uzyskał pełny smak.

 Risotto z dynią

Pieczona lub gotowana na parze dynia może być głównym składnikiem risotto. Doprawiając potrawę, warto użyć szafranu, parmezanu czy białego wina.

 Ciasta i desery

Wymienione odmiany są doskonałe do przygotowania ciast, chlebków dyniowych czy serników na bazie dyni. Jej słodki smak doskonale komponuje się z typowymi przyprawami do ciast.

 Makarony i zapiekanki

Dyniowe sosy (np. z dodatkiem szałwii) będące składnikiem makaronów lub zapiekanek warzywnych i mięsnych.

 Pikle i dżemy

Z dyni można także przygotować pikle doprawione kurkumą, ziołami czy ostrą papryczką, a także niecodzienne dżemy, które będą ciekawym dodatkiem do naleśników, gofrów i kawy.

 

 Szybkie przepisy z dynią 

 

 Zapiekanka z dynią i kozim serem

 

Składniki: 500 g dyni, 200 g koziego sera, 2 ząbki czosnku, świeży rozmaryn, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

 

Przygotowanie: dynię obierz, pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem. Wstaw do piekarnika na 10 minut (180°C). Gdy dynia nieco zmięknie, dodaj pokrojony w kostkę kozi ser. Całość zapiekaj jeszcze około 15 minut, aż ser nieco się zarumieni. Podawaj na ciepło.

 

 Latte dyniowe

 

Składniki: 1 łyżka purée z dyni, 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub mieszanka cynamonu, goździków, imbiru), 2 łyżki syropu klonowego, 250 ml mleka (można użyć mleka roślinnego), 1 espresso.

 

Przygotowanie: w małym garnku wymieszaj purée z dyni, przyprawę do piernika i syrop klonowy. Podgrzewaj do momentu, aż składniki się połączą. Dodaj mleko i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. W oddzielnym naczyniu przygotuj espresso. Wlej espresso do kubka, a następnie zalej podgrzewanym mlekiem z dynią. Można posypać cynamonem na wierzch.

 

Dynia to wartościowe, smaczne, dostępne, lokalne i niedrogie jesienne warzywo. Proste w przygotowaniu, idealne w daniach słodkich i wytrawnych. Chętnie jadane przez dzieci z uwagi na łagodny, kremowy miąższ. Doceń ich różnorodność barw, kształtów i konsystencji w jesiennych daniach. Ozdabiając dom, wykorzystuj niejadalne odmiany o fantazyjnych kształtach i kolorach. Są piękne, dekoracyjne, a przede wszystkim nie przyczyniają się do marnowania żywności.

 

 Moc Polskich Warzyw

 

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

W maju br. zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.

 

 Źródło informacji: Brandmates