Gdzie zjeść smaczne sushi?

Sushi zalicza się do najpopularniejszych dań na świecie. Nawet jeśli spotkamy kogoś, kto go jeszcze nie próbował, to na pewno mniej więcej wie, jak ta potrawa wygląda i z czego się składa. Ze względu na walory smakowe i wartości odżywcze, a także możliwość spróbowania czegoś bardziej egzotycznego, popyt na sushi rośnie. Tym samym jest łatwiej dostępne niż jeszcze kilkanaście lat temu.
 
 

Jak powstało sushi?

Chociaż u nas sushi zdobyło popularność stosunkowo niedawno, to w Azji, a dokładnie w Japonii, znane jest od setek lat. Pierwotnie chodziło o konserwowanie ryb i owoców morza, które miały na dłużej zachować świeżość. Oczyszczone i wypatroszone ryby wkładano do naczyń i beczek z gotowanym ryżem. Tam ryż fermentował i stawał się kwaśny. Stopniowo na proces ten przestano spoglądać tylko jako na fermentację, ale zaczęto doceniać unikatowy smak ryb. Następnie dodawano inne składniki i tak stopniowo powstawało sushi. Spożywane przed wiekami danie różniło się od tego, jakie znamy teraz. Nadal jednak podstawą jest ryż i ryby.

Sushi nie tylko w restauracji

Pierwsze miejsce, jakie przychodzi na myśl, kiedy chcemy rozsmakować się w sushi, to restauracja japońska. Przez zainteresowanie, jakim cieszy się sushi, renomowane lokale znaleźć można w większości polskich miast. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że sushi podobnie jak inne japońskie dania jada się pałeczkami, a to czasem nie lada wyzwanie. Do tego musimy liczyć się z dość wysokimi cenami. Gdzie w takim razie możemy zjeść zamiast w restauracji?

Są firmy oferujące sushi na dowóz i zatrudniające znakomitych sushi masterów. Przez to, że nie ma opcji zjedzenia posiłku w lokalu, mają niższe koszty utrzymania, co często przekłada się na atrakcyjne w porównaniu z restauracją ceny. Do wyboru mamy równie bogate menu jak w restauracji, a jeść możemy w dowolnym miejscu. Jest to więc dobry sposób, by powoli wyćwiczyć umiejętność posługiwania się pałeczkami.

Kolejną opcją jest kupno sushi z Biedronki, Żabki, Netto lub innego marketu. Produkty tego typu dość powszechnie znajdują się w lodówkach. Najczęściej zawierają kawałki różnych rolek i mają porcje dostosowane dla jednej lub dwóch osób. Możemy więc wypróbować kilka smaków bez obawy, że coś się zmarnuje. Wśród zalet tego rozwiązania jest m.in. cena. Zestawy są tańsze niż te na zamówienie i w restauracji. Są przy tym świeże i równie smaczne.

Na którą opcję się zdecydować?

Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Wiele zależy, co w danej chwili nas interesuje, na jaką okazję chcemy sushi, ile pieniędzy jesteśmy gotowi na ten cel przeznaczyć. Jeżeli chcemy zaprosić drugą połówkę na wyjątkową kolację, to z pewnością sprawdzi się restauracja. Kiedy chcemy ten czas spędzić w domu, możemy zamówić jedzenie na dowóz. Natomiast gdy nie mamy ochoty czekać, szukamy czegoś na lunch albo nie chcemy wydawać dużych kwot, to najlepszą opcją będzie sushi z marketu. Poza tym, jeśli czujemy się na siłach i mamy czas, możemy pokusić się o to, by sushi przygotować samodzielnie.