Festiwal Kuchnia Inspiracji
3-30 listopada 2024 r.
Lublin to miasto kulinarnych kontrastów zakorzenionych głęboko w tradycji. Położony historycznie w centrum królestwa, a jednocześnie u styku szlaków handlowych, stał się niepowtarzalnym, kipiącym życiem tyglem wielu wyznań, narodowości i kultur, co nieodwracalnie wpłynęło na lokalną kuchnię. Smaki Lublina są połączeniem przede wszystkim kuchni staropolskiej, kresowej i żydowskiej. Dziś można je znaleźć w wielu lubelskich restauracjach.
Festiwal Kuchnia Inspiracji to ukłon w stronę tradycji kulinarnych miasta, które można odkrywać na dwa sposoby: kosztując tradycyjnych potraw lub dań nowoczesnych inspirowanych dawnymi przepisami, a także uczestnicząc w spotkaniach, pokazach i warsztatach kulinarnych.
Lublin i region słyną z doskonałych miodów, ziół, ryb słodkowodnych, dziczyzny i warzyw okopowych. Wschód Polski to także kasza gryczana i chmiel.
Kalendarz wydarzeń przedstawia się następująco:
8 listopada (piątek)
Miodowa impreza taneczna
8 listopada (piątek) – Klubokawiarnia OSTRO
Data: 8 listopada, Godzina: od 20:00
Miejsce: Klubokawiarnia OSTRO, ul. Krakowskie Przedmieście 25
To będzie miodowy wieczór! OSTRO zaprasza na pełną muzyki imprezę taneczną, podczas której pojawią się akcenty miodow
9 listopada (sobota)
> Warsztat kulinarny w Restauracji Kulturalna
Data: 9 listopada, Godzina: 10:00
Miejsce wydarzenia: Restauracja Kulturalna w Hotelu Arche, ul. Zamojska 30
Czas trwania: wkrótce
Wydarzenie bezpłatne, obowiązują zapisy: zapisy będą możliwe od 4 listopada, od godz. 10:00
> Jarmark Miodowy
Data: 9 listopada, Godzina: 7:30-13:00
Lokalizacja: Jarmark Lubelski ul. Lubartowska 77
Wstęp: wejście do hali jarmarkowej jest bezpłatne, produkty w cenach wystawców
Serdecznie zapraszamy na listopadową edycję Jarmarków Miodowych, gdzie będzie czekać na Państwa bogactwo naturalnych produktów prosto z pasiek. Na stoiskach Pasieki Z. i M. Janikowie oraz Pasieki Radosława Oponowicza znajdą Państwo szeroki wybór miodów, które zadowolą każde podniebienie. W ofercie dostępne będą między innymi miody: wielokwiatowy, leśny, rzepakowy, malinowy, mniszkowy, lipowy, akacjowy, gryczany, spadziowy, wrzosowy oraz nawłociowy z dodatkiem wrzosu. By wzmocnić swoją odporność w sezonie jesienno-zimowym, warto sięgnąć po miód z pierzgą, kit pszczeli oraz pyłek, które również znajdą Państwo na stoiskach naszych wystawców. Dodatkowo w ofercie znajdą się naturalne świece z węzy pszczelej, które nie tylko przyciągają wzrok swoim pięknym, naturalnym wyglądem, ale również wypełniają wnętrza delikatnym, przyjemnym zapachem. To doskonały sposób na stworzenie ciepłej, przytulnej atmosfery w domu.
Na każdym z naszych listopadowych Jarmarków znajdą Państwo nie tylko szeroki wybór miodów, ale również liczne pyszności zawierające ten produkt! Oferujemy smakowite ciasta i przetwory z bohaterem listopada, w tym: keczup z cukinii z miodem, chutney z miodem, rogale z makiem i miodem, makowiec i piernik z dodatkiem miodu, bezglutenowe serniczki słodzone miodem, soki z dodatkiem miodu, syrop rokitnikowy,
Dodatkowo, na stoisku Sole Mia znajdą Państwo Sole Vita – funkcjonalną mieszankę, której bazą jest pyłek kwiatowy. W połączeniu z liofilizowanymi owocami i warzywami, takimi jak jabłko, marchew, malina oraz z dodatkiem nagietka, tworzy wyjątkowy napar, który wspomaga organizm i wzmacnia odporność. Liofilizowane składniki są doskonałym źródłem witamin, a w naparze dodatkowo wzbogacają smak.
Na Jarmarku 9 listopada znajdą się broszurki dotyczące rodzajów miodu i ich właściwości, które będzie można zabrać ze sobą do domu.
10 listopada (niedziela)
Spacery z Przewodniczką Inspiracji Danutą Borzecką “Lublin – kraina miodem płynąca”
Data: 10 listopada, Godzina zbiórki: 11:00
Miejsce zbiórki: wejście do Zamku Lubelskiego, ul. Zamkowa 9
Przewodniczka: Danuta Borzecka
Spacer otwarty
Kraina miodem płynąca czy słodko – gorzka opowieść?Dowiecie się tego podczas spaceru z Przewodniczką Inspiracji Danutą Borzecką. Spacer będzie wiódł uliczkami Starego Miasta i Śródmieścia, a uczestnicy poznają najpopularniejsze lubelskie legendy związane z jedzeniem, a także opowieści o najważniejszych wydarzeniach w historii Miasta, którym towarzyszyły uczty i spotkania towarzyskie przy dobrym jedzeniu.
14 listopada (czwartek)
Warsztat kosmetyczny na bazie wyrobów pszczelich
Data: 14 listopada, Godzina: 17:00
Miejsce: Miejska Pasieka Artystyczna, plac Teatralny 1
Prowadząca:
Warsztat bezpłatny, obowiązują zapisy: zapisy będą możliwe od 8 listopada, od godz. 10:00
16 listopada (sobota)
>Warsztat Kulinarny w Klubokawiarni Ostro
Data: 16 listopada, Godzina: 10:00
Miejsce wydarzenia: Ostro Klubokawiarnia, Krakowskie Przedmieście 25
Czas trwania: wkrótce
Wydarzenie bezpłatne, obowiązują zapisy: zapisy będą możliwe od 8 listopada, od godz. 10:00
> Jarmark Lubelski: Miód na zdrowie
Data: 16 listopada, Godziny: 7:30-13:00
Godzina startu degustacji: 10:00 (czas trwania – około godziny)
Lokalizacja: Jarmark Lubelski, ul. Lubartowska 77
Wstęp: wejście do hali jarmarkowej jest bezpłatne, produkty w cenach wystawców
Serdecznie zapraszamy na listopadową edycję Jarmarków Miodowych, gdzie będzie czekać na Państwa bogactwo naturalnych produktów prosto z pasiek. Na stoiskach Pasieki Z. i M. Janikowie oraz Pasieki Radosława Oponowicza znajdą Państwo szeroki wybór miodów, które zadowolą każde podniebienie. W ofercie dostępne będą między innymi miody: wielokwiatowy, leśny, rzepakowy, malinowy, mniszkowy, lipowy, akacjowy, gryczany, spadziowy, wrzosowy oraz nawłociowy z dodatkiem wrzosu. By wzmocnić swoją odporność w sezonie jesienno-zimowym, warto sięgnąć po miód z pierzgą, kit pszczeli oraz pyłek, które również znajdą Państwo na stoiskach naszych wystawców. Dodatkowo w ofercie znajdą się naturalne świece z węzy pszczelej, które nie tylko przyciągają wzrok swoim pięknym, naturalnym wyglądem, ale również wypełniają wnętrza delikatnym, przyjemnym zapachem. To doskonały sposób na stworzenie ciepłej, przytulnej atmosfery w domu.
Na każdym z naszych listopadowych Jarmarków znajdą Państwo nie tylko szeroki wybór miodów, ale również liczne pyszności zawierające ten produkt! Oferujemy smakowite ciasta i przetwory z bohaterem listopada, w tym: keczup z cukinii z miodem, chutney z miodem, rogale z makiem i miodem, makowiec i piernik z dodatkiem miodu, bezglutenowe serniczki słodzone miodem, soki z dodatkiem miodu, syrop rokitnikowy,
Dodatkowo, na stoisku Sole Mia znajdą Państwo Sole Vita – funkcjonalną mieszankę, której bazą jest pyłek kwiatowy. W połączeniu z liofilizowanymi owocami i warzywami, takimi jak jabłko, marchew, malina oraz z dodatkiem nagietka, tworzy wyjątkowy napar, który wspomaga organizm i wzmacnia odporność. Liofilizowane składniki są doskonałym źródłem witamin, a w naparze dodatkowo wzbogacają smak.
Podczas Jarmarku Miodowego 16 listopada przewidziana jest degustacja zdrowotnej herbaty z pyłkiem pszczelim od Sole MiA.
17 listopada (niedziela)
Spacer z Przewodniczką Inspiracji Joanną Kozak-Palak “Cud, miód i malina”
Data: 17 listopada, Godzina zbiórki: 11:00
Miejsce zbiórki: pod Ratuszem, plac Króla Władysłwa Łokietka 1
Przewodniczka: Joanna Kozak-Palak
Spacer otwarty
“Cud, miód i malina” to wędrówka staromiejskimi i śródmiejskimi uliczkami podczas której dowiecie się dowiecie się gdzie jadano, co w dawnym Lublinie produkowano, a przede wszystkim co jadano. Przez inspirujące historie przeprowadzi was Przewodniczka Inspiracji Joanna Kozak-Palak.
21 listopada (czwartek)
Warsztat pszczelarski z Marcinem Sudzińskim
Data: 21 listopada, Godzina: 17:00
Miejsce: Miejska Pasieka Artystyczna, plac Teatralny 1
Prowadzący: Marcin Sudziński
Warsztat bezpłatny, obowiązują zapisy: zapisy będą możliwe od 15 listopada
22 listopada (piątek)
Warsztat Kulinarny w Perłowej Pijalni Piwa
Data: 22 listopada, Godzina: 17:00
Miejsce wydarzenia: Perłowa Pijalnia Piwa, ul. Bernardyńska 15A
Czas trwania:
Wydarzenie bezpłatne, obowiązują zapisy: zapisy będą możliwe od 18 listopada, od godz. 10:00
23 listopada (sobota)
Jarmark Lubelski: Napary miodowe
Data: 23 listopada, Godziny: 7:30-13:00
Godzina startu pokazu: 10:00 (czas trwania – około godziny)
Lokalizacja: Jarmark Lubelski ul. Lubartowska 77
Wstęp: wejście do hali jarmarkowej jest bezpłatne, produkty w cenach wystawców
Serdecznie zapraszamy na listopadową edycję Jarmarków Miodowych, gdzie będzie czekać na Państwa bogactwo naturalnych produktów prosto z pasiek. Na stoiskach Pasieki Z. i M. Janikowie oraz Pasieki Radosława Oponowicza znajdą Państwo szeroki wybór miodów, które zadowolą każde podniebienie. W ofercie dostępne będą między innymi miody: wielokwiatowy, leśny, rzepakowy, malinowy, mniszkowy, lipowy, akacjowy, gryczany, spadziowy, wrzosowy oraz nawłociowy z dodatkiem wrzosu. By wzmocnić swoją odporność w sezonie jesienno-zimowym, warto sięgnąć po miód z pierzgą, kit pszczeli oraz pyłek, które również znajdą Państwo na stoiskach naszych wystawców. Dodatkowo w ofercie znajdą się naturalne świece z węzy pszczelej, które nie tylko przyciągają wzrok swoim pięknym, naturalnym wyglądem, ale również wypełniają wnętrza delikatnym, przyjemnym zapachem. To doskonały sposób na stworzenie ciepłej, przytulnej atmosfery w domu.
Na każdym z naszych listopadowych Jarmarków znajdą Państwo nie tylko szeroki wybór miodów, ale również liczne pyszności zawierające ten produkt! Oferujemy smakowite ciasta i przetwory z bohaterem listopada, w tym: keczup z cukinii z miodem, chutney z miodem, rogale z makiem i miodem, makowiec i piernik z dodatkiem miodu, bezglutenowe serniczki słodzone miodem, soki z dodatkiem miodu, syrop rokitnikowy,
Dodatkowo, na stoisku Sole Mia znajdą Państwo Sole Vita – funkcjonalną mieszankę, której bazą jest pyłek kwiatowy. W połączeniu z liofilizowanymi owocami i warzywami, takimi jak jabłko, marchew, malina oraz z dodatkiem nagietka, tworzy wyjątkowy napar, który wspomaga organizm i wzmacnia odporność. Liofilizowane składniki są doskonałym źródłem witamin, a w naparze dodatkowo wzbogacają smak.
Na Jarmarku 23 listopada odbędzie się pokaz przygotowania zdrowotnego naparu bazującego na produktach pszczelich, który poprowadzi dietetyk. Uczestnicy otrzymają przepisy na zdrowe napoje!
24 listopada (niedziela)
Spacer z Przewodniczką Inspiracji Martą Łukasik “Śladami kulinarnego Lublina, czyli jak niegdyś jadano”
Data: 24 listopada, Godzina zbiórki: 11:00
Miejsce zbiórki: pod Ratuszem, plac Króla Władysłwa Łokietka 1
Przewodniczka: Marta Łukasik
Spacer otwarty
Co jadali mieszczanie? Czym delektowali się magnaci? Jakie były najpopularniejsze dania, a co nie cieszyło się przychylnością nadwornych kuchmistrzów? Jeśli chcecie znać odpowiedź na to i wiele innych pytań, koniecznie wybierzcie się na otwarty spacer śladami kulinarnego Lublina, aby zaspokoić swój głód wiedzy.
27 listopada (środa)
Warsztat pszczelarski z Marcinem Sudzińskim
Data: 27 listopada, Godzina: 17:00
Miejsce: Miejska Pasieka Artystyczna, plac Teatralny 1
Prowadzący: Marcin Sudziński
Warsztat bezpłatny, obowiązują zapisy: zapisy będą możliwe od 22 listopada, od godz. 10:00
29 listopada (piatek)
Warsztat Kulinarny w Perłowej Pijalni Piwa
Data: 29 listopada, Godzina: 17:00
Miejsce wydarzenia: Perłowa Pijalnia Piwa, ul. Bernardyńska 15A
Czas trwania:
Wydarzenie bezpłatne, obowiązują zapisy: zapisy będą możliwe od 25 listopada, od godz. 10:00
30 listopada
Jarmark Lubelski: Węza pszczela
Data: 30 listopada, Godziny: 7:30-13:00
Godzina startu pokazu: 10:00 (czas trwania – około godziny)
Lokalizacja: Jarmark Lubelski ul. Lubartowska 77
Wstęp: wejście do hali jarmarkowej jest bezpłatne, produkty w cenach wystawców
Serdecznie zapraszamy na listopadową edycję Jarmarków Miodowych, gdzie będzie czekać na Państwa bogactwo naturalnych produktów prosto z pasiek. Na stoiskach Pasieki Z. i M. Janikowie oraz Pasieki Radosława Oponowicza znajdą Państwo szeroki wybór miodów, które zadowolą każde podniebienie. W ofercie dostępne będą między innymi miody: wielokwiatowy, leśny, rzepakowy, malinowy, mniszkowy, lipowy, akacjowy, gryczany, spadziowy, wrzosowy oraz nawłociowy z dodatkiem wrzosu. By wzmocnić swoją odporność w sezonie jesienno-zimowym, warto sięgnąć po miód z pierzgą, kit pszczeli oraz pyłek, które również znajdą Państwo na stoiskach naszych wystawców. Dodatkowo w ofercie znajdą się naturalne świece z węzy pszczelej, które nie tylko przyciągają wzrok swoim pięknym, naturalnym wyglądem, ale również wypełniają wnętrza delikatnym, przyjemnym zapachem. To doskonały sposób na stworzenie ciepłej, przytulnej atmosfery w domu.
Na każdym z naszych listopadowych Jarmarków znajdą Państwo nie tylko szeroki wybór miodów, ale również liczne pyszności zawierające ten produkt! Oferujemy smakowite ciasta i przetwory z bohaterem listopada, w tym: keczup z cukinii z miodem, chutney z miodem, rogale z makiem i miodem, makowiec i piernik z dodatkiem miodu, bezglutenowe serniczki słodzone miodem, soki z dodatkiem miodu, syrop rokitnikowy,
Dodatkowo, na stoisku Sole Mia znajdą Państwo Sole Vita – funkcjonalną mieszankę, której bazą jest pyłek kwiatowy. W połączeniu z liofilizowanymi owocami i warzywami, takimi jak jabłko, marchew, malina oraz z dodatkiem nagietka, tworzy wyjątkowy napar, który wspomaga organizm i wzmacnia odporność. Liofilizowane składniki są doskonałym źródłem witamin, a w naparze dodatkowo wzbogacają smak.
Na Jarmarku 30 listopada odbędzie się pokaz wytwarzania świec z węzy pszczelej.
Źródło informacji: lublin.eu