Miejska Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie

zaprasza na spotkanie z

Wojciechem Przylipiakiem – autorem książki

„Kelnerki, barmani, wodzireje.

Jak obsługiwaliśmy klienta w PRL”

 

Filia nr 2 MBP ul. Peowiaków 12

17 marca 2025 r., godz 17.00

 

Spotkanie prowadzi Teresa Dras.

Wojciech Przylipiak – dziennikarz, autor reportaży: „Czas wolny w PRL”, „Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.” oraz „Zakupy w PRL. W kolejce po wszystko”. Prowadzi bloga www.bufetprl.com oraz profil na Instagramie @bufetprl. Kolekcjoner wspomnień i materialnych pamiątek z okresu PRL.

***

To, co najciekawsze, zazwyczaj dzieje się na zapleczu.

Kim była kalkulatorka? Do jakiego warszawskiego lokalu można było się dostać tylko windą? Jak wyglądały dancingi i jak wodzirej „podkręcał” zabawę? Gdzie odbyła się pierwsza dyskoteka, a gdzie striptiz? Czy w barach mlecznych sztućce – jak u Barei – były na łańcuchach? Jak można było zostać dyskdżokejem i skąd brało się płyty? Kto w Maximie w Gdyni „sypał zielonymi”? Jak można było dorobić do pensji w WARS-ie i co serwowano w barach dworcowych? Gdzie po raz pierwszy i z czym podano pizzę, a gdzie można było zjeść homara lub żółwia?

Reportaż Wojciecha Przylipiaka to odkrywanie barwnego świata gastronomii i życia rozrywkowego sprzed lat. Swoimi wspomnieniami dzielą się dawni barmani, kelnerki i kucharki, dyskdżokeje i kabareciarze, pracownicy zarówno kultowych klubów, ekskluzywnych hoteli, restauracji, jak i barów mlecznych, barów szybkiej obsługi czy wagonów restauracyjnych.

Dzięki ich pasji i odrobinie szaleństwa świat obsługi klienta w PRL miał wiele odcieni. To właśnie jego niejednoznaczność i nieprzystawalność do tamtej rzeczywistości potrafią dziś najbardziej zaskoczyć.

To także sentymentalna i pełna uroku podróż po ulicach miast i miasteczek, gdzie znajdowały się lub nadal istnieją wspominane lokale gastronomiczne.

Jak pisze autor: odkrywanie tego świata sprzed lat było jak otwieranie szufladek w sekretarzyku, w każdej inny skarb, a czasami pustka i brud.


Źródło: Wydawnictwo Muza