Zdrowe jedzenie.

Alarmujące dane o zdrowiu Polaków. 

Ponad połowa dorosłych z podwyższonym poziomem cholesterolu

 Badania pokazują, że aż 67% Polaków powyżej 20 r.ż. zmaga się z podwyższonym poziomem cholesterolu1. Oznacza to, że około 20 mln osób jest zagrożonych chorobami układu krążenia, które w 2021 roku odpowiadały za ok. 35% wszystkich zgonów w Polsce2. Eksperci podkreślają rolę profilaktyki i konieczności zwiększania świadomości na ten temat.

Polacy nadal nie są wystarczająco zorientowani w temacie zdrowia i regularnych badań profilaktycznych. Aż 60% z nich nie zna swojego poziomu cholesterolu. 

 Profilaktyka i monitorowanie poziomu cholesterolu

Eksperci są zdania, że hipercholesterolemia jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, obok nadciśnienia tętniczego, palenia tytoniu, cukrzycy i otyłości. Wiele osób dotkniętych hipercholesterolemią podejmuje różnorodne działania, aby zadbać o układ krążenia. Najczęściej ćwiczą i kontrolują swoją masę ciała. 

 – Hipercholesterolemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, w tym szczególnie cholesterolu LDL. Cholesterol jest tłuszczem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jego nadmiar może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, zwłaszcza chorób sercowo-naczyniowych. Wczesne wykrycie hipercholesterolemii i kontrola poziomu cholesterolu  są kluczowe dla zapobiegania powikłaniom zdrowotnym. Regularne badania poziomu cholesterolu oraz konsultacje z lekarzem lub dietetykiem mogą pomóc w skutecznym zarządzaniu tym stanem – tłumaczy Karolina Łukaszewicz-Marszał, dietetyk kliniczny Fundacji Nutricia.

  Żywieniowe wsparcie

Podstawą w obniżaniu poziomu cholesterolu jest odpowiednia dieta, polegająca nie tylko na unikaniu tłustych ciężkostrawnych potraw, ale przede wszystkim na zamianie tłuszczów zwierzęcych na tłuszcze roślinne, spożywaniu większej ilości warzyw, nasion roślin strączkowych oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych. Ważną rolę odgrywa również spożywanie żywności bogatej w sterole roślinne, które wpływają na obniżenie poziom cholesterolu we krwi. Te naturalne związki zmniejszają wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym i zwiększają jego wydalanie z organizmu. Można je znaleźć w niektórych produktach spożywczych, takich jak np.: oleje, orzechy, nasiona czy też jogurty wzbogacone w sterole roślinne i suplementy diety ze sterolami. Liczne badania przekonują, że ich regularne spożywanie w odpowiedniej ilości, czyli od 1,5 g do 3 g na dzień, może znacząco wpłynąć na poprawę profilu lipidowego.

Walka z podwyższonym poziomem cholesterolu wymaga zintegrowanego podejścia, które obejmuje zarówno edukację, działania profilaktyczne oraz praktyczne kroki mające na celu obniżenie i utrzymanie cholesterolu na prawidłowym poziomie. Kluczową kwestią jest zwiększenie świadomości na temat zagrożeń związanych z hipercholesterolemią oraz promowanie zdrowych nawyków, takich jak regularne badania, aktywność fizyczna i zdrowa dieta. Edukacja społeczeństwa oraz włączenie do diety naturalnych produktów, takich jak np. sterole roślinne, mogą odegrać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.

Fundacja Nutricia została powołana w 1996 r. przez firmę Nutricia Polska Sp. z o.o. Od początku swojej działalności Fundacja podnosi świadomość na temat roli żywienia, początkowo angażując się m.in. w edukację żywieniową w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka. Od 2019 r. misją Fundacji Nutricia jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Swoje działania Fundacja kieruje do dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarządowych. Fundacja prowadzi ogólnopolskie programy edukacyjne, takie jak: „1000 pierwszych dni dla zdrowia” czy kampania „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Realizuje także ogólnopolski konkurs grantowy, umożliwiając naukowcom prowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia człowieka. www.fundacjanutricia.pl