SYLWESTER
2010/2011 Bal w restauracji
Sielsko Anielsko
* * *
Jak co roku
zapowiada się szalona zabawa w
restauracji Sielsko Anielsko
na Rynku Starego Miasta w
Lublinie.
Dwie
sale konsumpcyje i oddzielna sala
taneczna.
Bogate menu:
4 dania gorące
zimne przystawki
sałatki
ryby
cista
lody Alkohole
wliczone w cenę karnetu:
0,5 l wódki czystej na pare i
wino musujące dla 4 osób.
Doskonała, taneczna
muzyka.
Karnawałowy
wystrój wnętrza i
niepowtarzalna możliwość
przywitania
Nowego Roku na Rynku Starego
Miasta.
" W
izbie pod strzechą, chlebem
pachnie wokoło. Nakryto do
stołu. Zasiądźże Miły
Gościu za naszymi ławkami.
Ugościm Cię u nas, s'Polska
powitamy ! Najdziesz potraw wiele
i polskie przysmaki. I miodów w
piwnicy starczy a smaków
wszelakich...
Biesiadę urządźże sobie,
snadnie powrócisz tu jeszcze"
- pisał przed laty H.
Sienkiewicz.
Teraz możesz
delektować się prawdziwymi
przysmakami rodzimej kuchni nie
tylko na kartach literatury.
Już dziś przyjdź do Gospody "SIELSKO
ANIELSKO" i powiedz
głośno: "Raz na ludowo!",
a na Twoim stole znajdą się
prawdziwe smakołyki: karczycho z
rusztu, golonka po zbójecku,
pstrąg w ziołach, kaszanka z
patelni i wiele, wiele innych
rarytasów, przyrządzonych
wyłącznie według oryginalnej
receptury !
-Wnętrze Gospody nawiązuje do
wystroju chłopskiej chaty z
Lubelszczyzny z XIX/XX wieku.
Część "sielska"
przypomina podwórze chłopskiej
zagrody, natomiast część
"anielska" - jej
wnętrze - opowiada
współwłaściciel Gospody Jacek
Abramowski.
Prawdziwi
ludowi rzemieślnicy, specjalnie na nasze
zamówienie lepili glinane naczynia, w
których częstujemy Gości, rzeźbili
drewniane niecki, koryta i szufle -
dodaje współwłaściciel Gospody "SIELSKO
ANIELSKO"
I było warto: wystrój robi wrażenie!
Gliniany piec, drewaniane ławy i stoły,
na ścianie pejzaż z kapliczką. W
całej gospodzie mieszają się zapachy
wikliny i leszczyny z aromatem smacznych
mięs, bigosów i innych potraw...Do tego
w weekendowe wieczory gościom poprawia
apetyt kapela ludowa "DREWUTNIA".
" A w
jadalnej izbie, stał stół nakryty, a
na nim wszelakich potraw obficie,
zwłąszcza wędlin wybornych i omszały
gąsiorek wina moc dającego". A co
mamy w menu? Oczywiście trunki w
szerokim wyborze - grzane lub chłodzone.
Do tego nasze polskie ziemniaki, w
łupinie lub bez, faszerowane twarożkiem,
ze szpinakiem,serem albo boczkiem.
Pachnąca kapusta z grzybami. Pulchna
kiełbasa w cieście drożdżowym.
Soczyste pierogi z kaszą gryczaną lub
twarogiem albo mięsem. Prawdziwe pyzy z
wiejskiej kuchni. Pyszne kluchy
kładzione na wodę, podawane na
przykład z boczkiem. Mniam, mniam...
A przed posiłkiem Gospodarz podaje coś
na zaostrzenie apetytu... Chleb wiejski,
smalec, ogórek kiszony albo twarożek ze
szpinakiem...
Na co czekasz?
Lublin, Rynek 17, tel. 81 532 36 17
Zapisy przyjmujemy tylko
telefonicznie lub
osobiście